artikel

V vill utreda arbetstidsförkortning för kommunens städpersonal

I oktober förra året la Vänsterpartiet Botkyrka en motion om att utreda möjligheten att, med bibehållen lön, förkorta arbetstiden för kommunanställd städpersonal.

Marit Strand Pettersen (V)

Syftet är att skapa bättre arbetsvillkor för anställda i ett ofta tungt yrke och kunna ge fler Botkyrkabor möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden genom att på detta sätt dela på jobben.

– Vid andra projekt med förkortad arbetstid, som har genomförts runt om i Sverige, har personalen upplevt sig piggare och mindre stressade. Jobbet sliter mindre på kroppen om man kortar arbetstiden, säger Marit Strand Pettersen, Vänsterpartiets ledamot i tekniska nämnden, som bland annat har hand om kommunens städverksamhet.

Vid tekniska nämndens möte måndagen den 6 mars valde dock nämnden, inklusive S och MP, att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Vänsterpartiet reserverade sig och beklagar beslutet men kommer att driva förslaget även i fullmäktige.

– Vi tycker att det här är en grupp som är viktiga att prioritera. En utredning är därför motiverad, så att vi kan ta reda på hur en satsning på arbetstidsförkortning bäst kan genomföras, säger Marit Strand Pettersen (V).

Kontakt:

Marit Strand Pettersen (V)
Ledamot i tekniska nämnden
[email protected]

Kopiera länk