Motion: Starta vård- och omsorgscollege i Botkyrka

Starta vård- och omsorgscollege i Botkyrka

Motion till kommunfullmäktige 2012-02-23

Vård- och omsorgssektorn står inför stora utmaningar när det gäller att rekrytera och behålla utbildad personal. De senaste decennierna har ansökningarna till de gymnasiala omvårdnadsutbildningarna minskat kraftigt i hela landet. I början av 1980-talet var den dåvarande vårdlinjen en av gymnasieskolans populäraste – var sjunde sökande, omkring 18 000 elever, sökte dit i första hand. Till läsåret 2010/2011 var det endast 2 757 elever i hela landet som sökte gymnasiets omvårdnadsprogram i första hand. 2 092 elever blev antagna.

I januari 2012 presenterade Statistiska centralbyrån en prognos om kommande arbetskraftsbehov inom en rad olika branscher och yrken. Den visar att det år 2030 kommer saknas 170 000 gymnasieutbildade inom vård och omsorg, framförallt inom äldreomsorgen. Samtidigt som intresset för omvårdnadsyrken är lågt, kommer vi att få allt fler äldre med behov av professionell omsorg.

Omvårdnadsyrkena är i förändring. Möjligheten till specialisering och fortbildning kommer att bli allt viktigare, och den arbetsgivare som kan erbjuda sina anställda sådana möjligheter, kommer att ha bättre förutsättningar att rekrytera utbildad personal i framtiden och därmed kunna garantera en god kvalitet i verksamheten. I Botkyrka har vi dessutom en stor resurs att ta tillvara i den språkliga kompetens som finns bland många av våra medborgare.

Ett sätt att öka omvårdnadsutbildningens attraktivitet, är att ansluta sig till Vård- och omsorgscollege. Vård- och omsorgscollege är ett koncept utvecklat av SKL, som syftar till att höja omvårdnadsutbildningarnas kvalitet och därigenom locka fler till vård- och omsorgsyrkena. Vård- och omsorgscollege är inte en fysisk institution, utan en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå, mellan utbildningsanordnare på gymnasial och eftergymnasial nivå, arbetsgivare och fackliga organisationer. Inom ramen för Vård- och omsorgscollege öppnas också möjligheter för att kunna erbjuda kompetensutveckling, validering och yrkesutbildning för vuxna.

För att en kommuns omvårdnadsutbildning ska få certifieras som Vård- och omsorgscollege, krävs att man klarar ett antal kvalitetskriterier. Det handlar om jämställdhet och mångfald, en kreativ och stimulerande arbetsmiljö och lärandeformer och arbetssätt som förbereder eleverna för arbetslivet. Ett VO-College ska även erbjuda distansutbildning.

Vänsterpartiets mål att vi i framtiden ska ha en solidariskt finansierad och jämlik vård och omsorg, av absolut högsta kvalitet. Det är inte minst en jämställdhetsfråga. Idag sker det mesta av äldreomsorgen av anhöriga kvinnor och även i den professionella vård- och omsorgssektorn är det framförallt kvinnor som arbetar. Satsningar på bättre yrkesutbildning och möjligheter till fortbildning och kompetensutveckling inom de här sektorerna, är därför viktiga jämställdhetssatsningar.

Vi föreslår därför att Botkyrka kommun ansöker om att få ingå i Vård- och omsorgscollege.

Kopiera länk