Uncategorized

Lyssna på hyresgästerna!

Igår kväll arrangerade Hyresgästföreningen ett offentligt möte på Kvarnhagskolan, i syfte att ge Albyborna en möjlighet att ställa frågor till beslutsfattarna om den planerade försäljningen av 1000 av Botkyrkabyggens lägenheter. Mötet blev mer än fullsatt – de uppskattningsvis 250-300 deltagarna fick trängas i lokalen. De politiker som närvarade var Katarina Berggren (S), kommunstyrelseordförande, Bosse Johansson (S), ordförande för Botkyrkabyggen, och Nooshi Dadgostar (V), som är vår ledamot i Botkyrkabyggens styrelse.

Hyresgästerna, som hade kommit för att få svar på sina frågor om vad som ska hända med deras bostäder, var upprörda över processen kring försäljningen. Många frågade om varför de inte informerats och involverats i beslutet. Kritiken mot att kommunen inte hade kallat till dialogmöte i god tid, var hård. En kvinna sa: ”Vi känner oss som en skock får. Det är som om ni tror att vi är dumma, bara för att vi bor i Alby”. En fråga som ställdes flera gånger, var vilka fastigheter det är som kommer att säljas, och hur kommunen kan garantera att en ny ägare kommer att ta ansvar för upprustning och sociala hänsyn. Många lämnade mötet efter någon timma, och sade att ”de lyssnar ju ändå inte på oss”. Flera gånger ställdes frågan: ”finns det något sätt för oss att påverka?”. Terje Gunnarsson från Hyresgästföreningen, som var moderator för diskussionen, frågade mötesdeltagarna hur många som ville byta till en privat hyresvärd – endast en person räckte upp handen.

Hyresgästföreningen skickade i april ut en enkät till Botkyrkabyggens hyresgäster, med en enkät där de frågade om man vill bo kvar hos Botkyrkabyggen eller om man vill att lägenheten ska säljas till en privat värd. Av de hittills inkomna 3 000 svaren, framgår det att 94%  vill bo kvar i allmännyttan.

Det är tydligt vad de berörda hyresgästerna tycker om försäljningen. Frågan är nu om de övriga partierna i kommunfullmäktige är villiga att lyssna på Albyborna?

Imorgon klockan 09.00 startar debatten på kommunfullmäktige i Hallunda Folkets Hus. Allmänheten har rätt till och är välkomna att vara där som åhörare. För den som inte kan vara på plats, går debatten också att se via web-tv, direktsänt eller i efterhand.

 

Kopiera länk