Uncategorized

Mats Einarsson om vinster i välfärden

Mats Einarsson skriver i veckans Dagens Samhälle om vinster i välfärden. Tidningens chefredaktör Mats Edman skrev i förra numret en krönika där han tipsade Socialdemokraterna om hur de ska ”bli av med vinstklådan före partikongressen 2013”. Den föreslagna lösningen är en ”etisk affärskod med skäliga spelregler för alla aktörer på den offentliga marknaden.”

Mats Einarsson svarar:

”Att uppemot 80 procent av svenskarna är emot att skattemedel går till privata vinster beror inte på olyckliga vårdskandaler eller illasinnade DN-artiklar. Det beror på att de räknat ut att om samma skattemedel ska gå både till verksamhet och till aktieutdelningar, så blir det mindre över till verksamheten. De gör sannolikt också det inte helt ogrundade antagandet att om ett privat vårdföretag kan öka vinsten genom att försämra verksamheten så kommer man att göra det (och det kommer inga etiska kontrakt i världen att ändra på.)

Mats Edman lanserar privata företag som en lösning på ett finansieringsproblem. Välfärden behöver nämligen tusentals miljarder i investeringar i framtiden. Men det är lugnt! ”Om de erbjuds rimlig avkastning, och politisk stabilitet (sic!), är seriöst kapital ingen bristvara”. Så bra! Det är bara det att det är samma skattebetalare som till slut ska stå för samma fioler oavsett vem som gör investeringen i skolhuset, äldreboendet eller järnvägssträckan. Räntorna (i regel högre för privata låntagare än för offentliga) ska betalas. Lånen ska amorteras. Och dessutom ska det seriösa kapitalet ha en ”rimlig” avkastning. (…)”

Hela debattartikeln finns att läsa här.

 

.

Kopiera länk