sida

1. Mats Einarsson

Sysselsättning: Heltidsarvoderad politiker i Botkyrka (gruppledare och ordförande i tekniska nämnden)

Sysselsättning: Heltidsarvoderad politiker i Botkyrka (gruppledare och ordförande i tekniska nämnden)

Bor: Tumba

Vad är det bästa med Botkyrka? Botkyrkabornas kaxiga stolthet.

När gick du med i Vänsterpartiet? 1982 i Nacka (i ungdomsförbundet 1978; i Karlstad)

Varför gick du med i Vänsterpartiet? Därför att det är både fegt och tråkigt att stå vid sidan av och recensera istället för att hjälpa till själv.

Finns det någon politisk fråga som du är extra intresserad av? Varför? Demokrati- och författningsfrågor. Inget är mer radikalt och omvälvande än att försöka förverkliga folkets vilja i hela samhället; utan demokrati (om än långt i från perfekt) blir politiken i bästa fall meningslös och i värsta fall livsfarlig.

Vilka frågor tycker du är viktigast i din nämnd? Att se till att nivån på underhållet av kommunens fastigheter blir tillräckligt högt. Okej, jag vet – det låter inte som världens mest spännande fråga och det är nog inget som man vinner val på. Men om vi inte underhåller våra fastigheter så får personal och brukare (elever, äldre osv) en dålig arbetsmiljö och dessutom blir det i längden dyrt för kommunen. Vilket innebär mindre resurser till annat. Och så ska vi bli världsbäst på energisnålt byggande!

Vilka livserfarenheter tycker du att du har störst nytta av i ditt politiska arbete? Jag kan inte peka ut något särskilt – man har nog nytta av de flesta erfarenheter. Men om jag ska nämna något specifikt politiskt så får det bli dels arbetet i riksdagens konstitutionsutskott, dels i Europarådets parlamentariska församling, där jag bl.a. en tid var ordförande för vänstergruppen UEL.

Vad vill du säga till andra som funderar på att bli politiskt aktiva? Det är inte så märkvärdigt som du kanske tror – men skoj. Och ha lite överseende med att allt i partiet kanske inte fungerar hundraprocentigt perfekt hela tiden. Och nej, alla andra i partiet är inte superkunniga politikerproffs som är aktiva dygnet runt.

Har du några andra fritidsintressen? Grafisk formgivning och typografi (Konstfack 1981-86). Katter (abessinier). Matlagning (amatörmässigt men inte oävet). Läsning (deckare, historia, populärvetenskap, politik). Passiv medlem i Republikanska Föreningen, Humanisterna och Vetenskap och folkbildning.

Kopiera länk