artikel

Media vinklar och styr som de vill

Det har allt mer blivit uppenbart för mig vad de som borde representera rapportering och sanna fakta står för. I ett fritt land som Sverige har media en möjlighet att granska och rapportera om vad de vill. Men granskningen och rapporteringen tycks ofta tjäna medias egna syften.
Vi har sett det i TV och i tidningar. Hur folk har gått ut i massor i Vitryssland för att kritisera Lukasjenko, och hans vidriga regering, som utifrån icke demokratiska strukturer än en gång blivit vald till president. Media har visat hur elaka poliser har skingrat folkmassorna och deras rätt att stå för sin åsikt och också visa den. Det är intressant att jämföra med hur demonstrationerna i Göteborg förbannades och polisens beteende översågs, i Vitryssland är det tvärtom, hyllningar till folket som vill ha demokrati och vågar stå upp mot farbror staten.

När vi ser rapporter från Frankrike handlar det mest om hur poliserna försöker ta itu med ett gäng ungdomar som vandaliserar och förstör på Paris gator. Inte tal om att politikerna eller poliserna gör något orätt. Inte tal om att alla dessa ungdomar, för det är klart fler än bara de som är ute för att vandalisera, nej det är även ungdomar, och miljontals av dem, som helt enkelt vägrar gå med på att makten ska få tvinga in dem i osäkra anställningsformer som gör att de aldrig kan känna sig riktigt säkra på om de kommer att ha ett jobb i morgon och om de med andra ord kommer att kunna klara av morgondagen, något som de gamla beslutsfattarna självklart inte behöver oroa sig för, de har ju för alltid försäkrat sig om god levnad.

Media har alltid valmöjligheten att vända allting till den bild som de själva vill, tyvärr missbrukas den möjligheten alltför ofta. Media har ett ansvar att visa på verklighet, något som känns allt mer avlägset i vårt samhälle. Mainstreammedia, de som har pengar (=åsikter åt höger), har inget intresse av att visa sanningen. Deras intresse ligger i att visa det som för deras ägare är den mest intressanta vinklingen. Kom inte och säg att statlig media i vissa mindre demokratiska länder är de enda som själva väljer ut vad som ska visas för medborgarna. Vinklad media dyker nog ned i din brevlåda var morgon eller syns respektive hörs på TV:n eller radion.

Henrik Vidalve, ordförande i Vänsterpartiet Botkyrka

Kopiera länk