artikel

Den politiska spottloskan Sverigedemokraterna

I skrivande stund har Aftonbladet just presenterat en opinionsundersökning. Vi ligger på hyfsade 7,4%, kristdemokraterna ligger på 3,6% – hal-le-lu-ja!! – och det rödgröna blocket har majoritet. Alltsammans trevliga, om än statistiskt osäkra, nyheter. Betydligt mindre trevlig är siffran för Sverigedemokraterna: 5,6%. Även om opinionsmätningar inte är någon exakt vetenskap så bekräftar det att SD ligger betydligt högre än de gjort tidigare. Till skillnad från förra valet så är det den här gången en stor risk att vi får in ett rasistiskt, högerpopulistiskt parti riksdagen. I värsta fall med en vågmästarposition mellan blocken.

Botkyrka är en av de, för varje val allt färre, kommuner som sluppit SD (och deras ännu extremare kusiner) i fullmäktige. Men vid det senaste valet var det oerhört nära att de fått ett mandat (som i och för sig sannolikt hade blivit obesatt; de hade inga kandidater). I Botkyrkas norra valkrets fick SD 191 röster, vilket var långt från ett mandat. I södra valkretsen fick de emellertid 494 röster. Vid mandatfördelningen ger det ett första jämförelsetal på 352 (division med 1,4). Det 33:e och sista mandatet i valkretsen gick till moderaterna med jämförelsetalet 359,8. Om SD fått ytterligare 10 röster i valkretsen, totalt 504, så skulle det gett jämförelsetalet 360 och det sista mandatet skulle gått till dem istället.

SD:s valresultat i Botkyrka var helt och hållet en effekt av partiets allmänna uppgång. De hade ingen organisation i kommunen, inga kandidater och ingen lokal valkampanj. Ändå var de nära att ta ett mandat. Sedan dess har de bildat en lokalorganisation i Botkyrka (som man i och för sig inte sett mycket av) och vi får räkna med att de 2010 ställer upp med en lista.

Oddsen för att vi ska fortsätta att hålla dem utanför fullmäktigesalen är alltså inte så bra, men det är inte omöjligt. Med den befolkningssammansättning vi har borde det ju, enligt SD:s logik, finnas ett särskilt stort missnöje med "den misslyckade integrationspolitiken" här. Det vore därför en betydelsefull markering om de misslyckades just i Botkyrka.

Så hur gör vi det? Att stämpla dem som nazister och galningar förstärker bara deras självbild av att vara sanningssägare som mobbas av etablissemanget. Samtidigt vill de inget hellre än att bli accepterade som ett "vanligt" parti. Att "ta debatten" och visa att deras invandrarfientlighet saknar saklig grund tjänar ofta föga till, eftersom deras sympatisörer ändå är övertygade om att alla fakta är förfalskade av myndigheter och etablerade partier. Stödet för SD ofta känslomässigt, inte ett resultat av rationella överväganden. SD förhåller sig till andra partier som en spottloska förhåller sig till argument. Men lösningen är givetvis inte att ljuga tillbaka – vi måste vara hyperkorrekta när det gäller fakta, i synnerhet när det gäller invandring och integration. SD kan ljuga som de vill; det skadar dem inte. Men om vi, deras motståndare, slarvar med fakta så spelar vi dem i händerna.

Det viktigaste, särskilt på lite längre sikt, tror jag är att de demokratiska, antirasistiska partierna inte tar över rasisternas politiska dagordning och problembild. Vi har sett hur det skett i Danmark, där i synnerhet de borgerliga, men även socialdemokraterna och i viss mån SF, börjat betrakta en grupp medborgare – "utlänningarna" – och deras påstådda "odanskhet" som ett problem, snarare än sociala orättvisor och klassklyftor. I vårt eget land har det inte gått så långt, men såväl Folkpartiet som Moderaterna har spelat "ställa krav på invandrarna-kortet" vid ett flertal tillfällen.

Botkyrka är lite speciellt i detta avseende. Sedan 80-talet har vi haft Botkyrkapartiet i fullmäktige. Under många år vann de röster på en invandrarfientlig retorik och symbolfrågor som nej till moské och avskaffad hemspråksundervisning. Sannolikt har de bidragit till att hålla SD borta. Intressant nog lyckades de inte flytta den politiska dagordningen. Samtliga övriga partier motstod frestelsen att ge sig in på deras planhalva och blev istället tydligare i sitt avståndstagande från Botkyrkapartiets smygrasism. I dag är det istället Botkyrkapartiet som tonat ner sin invandrarfientlighet och man blir mer och mer ett allmänt kverulantparti. Om det i sin tur skapat ett utrymme för SD återstår att se.

Det som blir helt avgörande för om vi kan hålla SD borta är i vilken utsträckning de som är antirasister går och röstar. En ganska stor andel av de röstberättigade i Botkyrka använder inte sin rösträtt. Den helt övervägande delen av dem som har svårt att engagera sig i kommunalpolitiken skulle ändå anse det förfärligt om vi fick in rasister i fullmäktige. Nu gäller det att få dem att inse att de med sin röst kan avgöra hur det blir med den saken.

Mats Einarsson

gruppledare (v)

Kopiera länk