artikel

96 procent män i Botkyrka?

Gatubilden i flera stockholmskommuner domineras av manliga gatunamn. Det visar en ny rapport från Vänsterpartiet Storstockholm, där könsstatistik över gatunamnen i Botkyrka, Huddinge, Upplands Bro och Värmdö sammanställts. Vänsterpartiet i dessa kommuner lägger nu förslag om att lyfta jämställdhetsperspektivet vid namngivning av nya gator.

–  Även vi kvinnor borde få synas i det offentliga rummet. Vänsterpartiet vill skapa mer jämställda stadsmiljöer genom att nämna gator efter kvinnor som gjort avtryck i historien, säger Seluah Alsaati, ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.

– Vi har lagt en motion om att kommunen i fortsättningen ska ta fram namn som lyfter fram kvinnor och som speglar det moderna Botkyrkas mångfald. Vi var tyvärr sämst i klassen bland de kommuner som har granskats och det vill vi rätta till, säger Mats Einarsson, gruppledare och kommunalråd för Vänsterpartiet Botkyrka.

Sammanställningen i rapporten visar följande: Botkyrka: 96 procent manliga och 4 procent kvinnliga namn; Huddinge 78 procent manliga och 22 procent kvinnliga namn; Upplands Bro 82 procent manliga och 18 procent kvinnliga namn, Värmdö 76 procent manliga och 24 procent kvinnliga namn.

Här kan du läsa vår motion.

 

 

Kopiera länk