artikel

Sjukvården är inte till salu – ersätt vårdvalet med vård efter behov!

marit_kropp2MARIT STRAND PETTERSEN. I morse träffade jag min granne, en äldre dam. Hon hade varit på vårdcentralen för några olika besvär. Beskedet från läkaren var att hon skulle vara tvungen att komma tillbaka på flera besök. Jobbigt, för en gammal dam med hälsoproblem.

MARIT STRAND PETTERSEN. I morse träffade jag min granne, en äldre dam. Hon hade varit på vårdcentralen för några olika besvär. Beskedet från läkaren var att hon skulle vara tvungen att komma tillbaka på flera besök. Jobbigt, för en gammal dam med hälsoproblem.

Detta är resultatet av det fria vårdvalet. Numera får vårdcentralerna betalt per besök oberoende av hur lång tid besöket tar. Det leder till att vårdcentralerna vill att patienterna ska boka ett besök per åkomma, trots att detta är besvärligt för många.

Det är i och med införandet av ”Vårdval Stockholm” mer lönsamt att öppna en vårdcentral på Östermalm än i Botkyrka, där folk har sämre hälsa. Resultatet blir att Botkyrka med våra ca 80 000 invånare och sex vårdcentraler inte har fått en enda ny vårdcentral, medan Östermalm med sina ca 66 000 invånare har fått ytterligare sju nya vårdcentraler, utöver de sex de hade sedan innan. 

Förra mandatperioden stängdes familjecentralen i Fittja. Den passade inte in i systemet med vårdval. Moderaterna har skapat ett system som låter pengarna styra och inte människors behov.

Vidare lades också gynekologmottagningen i Hallunda ner under 2012. Kvinnorna i norra Botkyrka ansågs inte tillräckligt lönsamma. Man undrar: Den borgerliga majoriteten som påstår sig vara så förtjusta i det fria valet – är inte kvinnorna i norra Botkyrkas val någonting värt?

Under de två mandatperioderna som Alliansen har styrt Stockholms läns landsting har minst sexton familjecentraler och två äldrevårdcentraler lagts ner på grund av ”dålig lönsamhet”. Den borgerliga majoritetens system innebär att man har börjat kategorisera patienter i två grupper: lönsamma och olönsamma. Är det så vi vill ha det? NEJ!

Vänsterpartiet vill återstarta familjecentralen i Fittja och vi vill ha tillbaka vår gynmottagning i Hallunda.

Det är dags att byta majoritet och politik i landstinget så vi får ett mänskligt landsting som styrs av människors behov av vård och inte av pengar. Sjukvården är inte till salu.

Marit Strand Pettersen,
Kandidat till landstingsfullmäktige för Vänsterpartiet
Feministisk talesperson för Vänsterpartiet Botkyrka

Kopiera länk