artikel

En tradition av att hjälpas åt ger goda förutsättningar för ett asylboende

SolidaritetTULLINGE. I veckans nummer av Södra Sidan skriver Mats Einarsson, kommunalråd för Vänsterpartiet i Botkyrka, om det asylboende som kan komma att starta i Tullinge:

TULLINGE. I veckans nummer av Södra Sidan skriver Mats Einarsson, kommunalråd för Vänsterpartiet i Botkyrka, om det asylboende som kan komma att starta i Tullinge:

– Berättade för min 4-åring om asylboendet. Hennes respons var: Jaa, då blir vi grannar och vänner och så kan vi hjälpa dem. Barn förstår vad medmänsklighet är.

– Jag är en av de närboende, men du behöver inte lida med mig eller min familj. Det finns andra som är i större behov av vår omtanke, förslagsvis de som kan tvingas bo på asylboendet.

– Är rätt glad över att vi tar emot dem. Vi tokpriviligierade kan gott dela med oss lite.

-Jag kan absolut ha funderingar kring hur levnadsförhållandena kan tänkas bli om man fyller alla platser, men jag hoppas att vi alla i så fall kan och vill hjälpa till att göra det så drägligt som möjligt.”

De här citaten kommer från Tullingebor, som på Facebook diskuterar det planerade asylboendet som kan komma att öppna på Ulfsbergsgården vid Tullingesjön. Diskussionen där och på andra ställen är ganska livlig. Åsikterna är många. En del av dem obehagliga att läsa. Vissa rakt ut rasistiska. En del snarare sorgliga – till exempel de som tycker att priset på ens villa väger tyngre än att människor ska kunna fly krig och terror.

Men väldigt många säger också som personerna ovan: att de välkomnar de eventuella asylsökandena som grannar. Att de tänker på den grymma verklighet i krigets Syrien och andra platser som människor tvingas fly ifrån, och att vi ska hjälpas åt för att ta emot asylsökande människor på bästa sätt.

Det finns Tullingebor som redan tagit initiativ till att samla in kläder, trots att det ännu inte är klart om boendet kan starta. I Botkyrka finns en stark tradition och vana av att hjälpas åt, visa solidaritet och lyfta varandra. Det är tydligt att Tullinge är en del av den traditionen. Det ger riktigt goda förutsättningar för att ett asylboende skulle fungera bra i vår kommun.

Mats Einarsson, gruppledare Vänsterpartiet Botkyrka”

Kopiera länk