artikel

Hallå där…

Anna
Anna Herdy. Bild: Kalle Larsson

Anna Herdy, 31, Hallunda, tidigare ordförande för Vänsterpartiet Botkyrka och journalist på tidningen Flamman.

Du ska åka som korrespondent till Grekland på onsdag. Varför det?

– På söndagen den 25 januari går Grekland till nyval. Efter enorma nedskärningar i offentlig sektor, stora sparpaket som gjort att arbetslösheten är skyghög och tilltron till makten rekordlåg så har det grekiska folket tröttnat på den så kallade Trojkans odemokratiska maktövertagande. Trojkan som består av EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken och IMF (Internationella Valutafonden) ställer orimliga krav på Grekland som får stora konsekvenser för människors liv. I opinionsmätningarna ser det nu ut som att vänsterpartiet Syriza kommer ta regeringsmakten i Grekland. Det är intressant och bra, därför kommer Flamman vara på plats!

Varför är det intressant för den svenska vänstern vad som händer i det grekiska valet?

– Det är intressant att titta på likheter och skillnader mellan den politiska situationen här i Sverige och den i Grekland. Vad gör Syriza för att bli så populära bland väljarna? Kan den svenska vänstern, i vid mening, lära något av deras arbete?

Hur tror du valet kommer att gå?

– Jag tror att det kommer bli jämt, men att Syriza kniper platsen som största parti och därmed blir det andra vänsterpartiet i Europa som under modern tid får bilda en regering.

Har du någon hälsning till vänsterpartisterna i Botkyrka?

– Ja! Teckna en prenumeration på Flamman och följ rapporterna från Grekland på www.flamman.se, så missar du inget av rapporteringen under veckan. Dessutom får du en bra veckotidning som håller koll på nyheterna ur ett vänsterperspektiv.

 

Kopiera länk