artikel

Årsmöte 2015 – inledningstal av Fredrik Andersson

11010961_1037108456299203_7549964140718172587_nIdag har Vänsterpartiet Botkyrka årsmöte. Såhär inledde partiföreningens ordförande Fredrik Andersson mötet:

Idag har Vänsterpartiet Botkyrka årsmöte. Såhär inledde partiföreningens ordförande Fredrik Andersson mötet:

”Vi skriver 2015 och det finns anledning att blicka framåt. Vänsterpartiets styrka kommer alltid att vara ett resultat av vad vi gemensamt mäktar med att organisera fram. Vi är beroende av våra medlemmar, av vår förmåga att i förening åstadkomma så mycket mer än om vi alla hade kämpat var för sig.

Därför gläds vi och blickar framåt idag, för vi konstaterar att vi står starkare nu än på mycket länge. I den här föreningen är vi nu dubbelt så många som för bara fyra år sedan.Och i partiet totalt är vi fler idag än vad vi var under medlemstoppar som till exempel den vid 80-talets kärnkraftsomröstning. Det är en stor tillgång, och jag lovar att det kommer att märkas när vi nu går in i en ny mandatperiod.

Vi skriver 2015 och det finns anledning att lära oss av historien. I år är det 70 år sedan Auschwitz befriades, detta koncentrationsläger som blivit en symbol för det gigantiska massmord som skedde under andra världskriget. 1,3 miljoner människor deporterades till lägret, varav omkring 1,1 miljoner av dem mördades. Liv som aldrig fick levas klart.

Därför ser vi vikten av att fortsätta kämpa för solidaritet och rättvisa – för alla människors rätt att vara dem de är. Vi vägrar låta rasistiska partier sätta dagordningen för vad som är samhällets problem, i en tid när de verkliga konflikterna – mer än någonsin – handlar om dem som har makt på andra människors bekostnad. De rikaste har aldrig varit rikare och det är inte för att de arbetar så mycket hårdare än alla dem som sliter ut sina kroppar i en underbemannad välfärd.

Ändå hetsas det mot de allra fattigaste, och en närmast besatthet kring tiggarna på gatorna – och alla de som flytt för sina liv i Syrien för den delen – har spridits i den allmänna debatten. Det kommer att vara vår uppgift att vända den trenden. Vi ska peka på samhällets verkliga orättvisor, när 80 personer äger mer än den fattigaste halvan av världens befolkning så får det konsekvenser. Men det visar också att det finns resurser för att alla människor skulle kunna få ett drägligt liv, om vi bara organiserar oss för att omfördela.

Vi skriver 2015 och vi påminner oss om att en utveckling mot ökad främlingsfientlighet i Europa knappast är av ödet bestämd. Vi vet att samhället är skapt av mänsklig hand och därför kan förändras och påverkas av just oss. Utvecklingen i Europa går heller inte åt ett och samma håll – flera olika linjer kan skönjas samtidigt. Samtidigt som den växande högerextremismen i Ungern, Frankrike och Storbritannien oroar – finner vi hopp i att vänsterpartier dominerar det politiska klimatet i Grekland, Spanien och på Irland. Gör man saker rätt, behöver inte den pågående kapitalistiska krisen leda till att fascismen tar greppet. Vi ser att en mer rättvis värld är möjlig och att det är möjligt att ifrågasätta den härskande marknadslogiken där vinster försvinner iväg till privata intressen medan förluster socialiseras och drabbar befolkningen.

Vi skriver 2015 och vi går in i den tredje mandatperioden som en del av den politiska majoriteten i Botkyrka. Det märks att vänstern är med och styr i kommunen. Låglönesatsningar, förskola på obekväm arbetstid och sänkt avgift till kulturskolan är bara några av alla de frågor som vi drivit igenom i fullmäktige. På det här årsmötet lägger vi också fram ett förslag på att ta fram en strategi för vår feministiska kommunpolitik framöver. Arbetet för en mer feministisk kommun kommer att gå vidare med intensifierad kraft.

Men det finns också anledning att inte underskatta det utomparlamentariska arbete som vi genomfört de senaste åren. Vi vann inte striden om försäljningen av bostäder på Albyberget i sak, men vi har med all sannolikhet sett till att liknande privatiseringar blir politiskt omöjliga att genomföra under en mycket lång tid framöver. Det är viktigt, det ska kännas att genomföra stora försäljningar mot invånarnas – och Vänsterpartiets – vilja.

Vänsterpartiet är inte ett parti som viker sig lättvindigt. Vi kommer att fortsätta att kämpa för en utveckling i Botkyrka med mer vänsterpolitik. Och det är min övertygelse att vi har bra förutsättningar att lyckas med det!

Tack, med de orden förklarar jag det här årsmötet för öppnat!”

Fredrik Andersson,
Vänsterpartiet Botkyrkas årsmöte 22 februari 2015, Hallunda
Det talade ordet gäller

 

Kopiera länk