artikel

Vänsterpartiet förbättrar barnfamiljers ekonomi – höjt underhållsstöd och glasögonbidrag till barn resultat av förhandlingar med regeringen

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet och huvudförhandlare i budgetförhandlingarna med regeringen.

Vänsterpartiet förhandlar just nu med regeringen om statens vårbudget. En av de saker vi fått igenom är att alla barn och unga upp till 19 år som behöver glasögon ska få ett bidrag för att ha råd med dem.

– Glasögon bör ses som ett nödvändigt hjälpmedel och som en rättighet för barn. Föräldrarnas ekonomi – eller i vilket landsting man bor – ska inte avgöra om man får glasögon, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Läs mer om nyheten här.

En annan reform Vänsterpartiet har fått igenom är en höjning av underhållsstödet till ensamstående föräldrar på 300 kronor per barn. En viktig jämställdhetsreform, eftersom det oftast är kvinnor som är ensamstående föräldrar. Under de åtta åren med borgerlig regering försämrades ensamstående föräldrars ekonomi markant. Idag lever 35 % av de ensamstående föräldrarna i fattigdom och även bland de som inte räknas som fattiga är marginalerna ofta små.

– Det kan ju handla om att man inte har råd att köpa nya gymnastikskor till barnen när de är för små eller att man inte har råd med något så grundläggande som en matsäck, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till TV4 Nyheterna. Läs mer här.

Underhållsstödet blir 1 573 kronor per månad och barn efter att höjningen trätt i kraft i september.

_____________________________________________________

Vänsterpartiet gör skillnad! Vill du vara med och åstadkomma ett mer rättvist samhälle? Välkommen att bli medlem i Vänsterpartiet.

Kopiera länk