artikel

Vi vill se bättre kollektivtrafik, som fler har råd att åka med

Häromdagen satt jag och trängdes i en fullproppad buss med en massa andra Botkyrkabor. Jag skulle egentligen ta pendeltåget från Tumba, men det fastnade i Tullinge och vi passagerare fick snällt försöka tränga ihop oss på bussen istället. Tågen stod i kö till långt utanför stan. Bussarna fulla med frustrerade människor. Busshållplatserna likaså, men de som väntade där rymdes inte, så vi åkte förbi. De väntande såg frusna och irriterade ut.

Stockholmslivet bygger på kollektivt resande. Fungerar inte kollektivtrafiken så fungerar inte det här länet. Ändå tänker den moderatledda ledningen i landstinget nu skära ner 23 miljoner kronor på den redan överbelastade och dåligt underhållna pendel-, tunnelbane- och busstrafiken.

Sämre turtäthet, indragna hållplatser, färre bemannade stationer och inställda utbyggnader – till exempel av Spårväg syd – är vad vi har att vänta om de moderata planerna tillåts gå igenom. Till råga på allt vill högern att vi resenärer ska betala ännu mer för SL-kortet! Man häpnar.

Vad Stockholmsregionen behöver är bättre utbyggd och underhållen kollektivtrafik, som fler har råd att åka med. Rulltrapporna ska rulla, tågen ska gå i tid och det ska vara enkelt och billigt att välja buss, tunnelbana eller tåg istället för bil. Vänsterpartiet har föreslagit att vi ska sänka avgifterna och införa fria resor för barn under tolv år samt för pensionärer under lågtrafik. På lång sikt vill vi ha nolltaxa i kollektivtrafiken. En väl fungerande infrastruktur är en nödvändighet för en hållbar och växande huvudstad. Därför säger vi blankt nej till moderaternas planerade prishöjningar och nedskärningar.

marit_kropp2Marit Strand Pettersen, Alby
Landstingspolitiker för Vänsterpartiet

Marit Strand Pettersen, Alby
Landstingspolitiker för Vänsterpartiet

 

Kopiera länk