artikel

Botkyrka kommun stödjer frivilliginsatserna för flyktingar – men din hjälp behövs fortfarande

Under nästan en månads tid har enskilda Botkyrkabor och andra gått samman för att ta emot transitflyktingar och ge dem tillfälligt tak över huvudet, mat och varma kläder. Transitboendet som nu finns i kommunen drivs på ideell basis och verksamheten bygger helt och hållet på volontärers tid och människors donationer av mat, kläder, pengar och andra förnödenheter, som hygienartiklar, blöjor, leksaker med mera. Igår beslutade Botkyrkas kommunstyrelse att bistå flyktingvolontärerna med 250 000 kronor för att de ska kunna hålla verksamheten igång.

– Vi har ett solidariskt ansvar att ta i mottagande av asylsökande och flyktingar. För kommunen är detta en kort akut åtgärd för att kompensera för övriga samhällsinstitutioners reaktionstid. Här ser vi att Botkyrka kommun av medmänskliga skäl ska agera. Men frågan måste fortfarande lösas långsiktigt på nationell och internationell nivå, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande om beslutet.

Frivilliginsatser behövs fortfarande

Kommunens stöd är viktigt, men ersätter inte det humanitära arbete som dussintals frivilliga ställer upp med. Transitboendet drivs fortfarande och fortsättningsvis av ideella krafters tid och engagemang. Har du möjlighet att avsätta några timmar för att vara volontär? Du behöver inte ha någon särskild utbildning, bara en vilja att ta emot människor i nöd på ett varmt sätt och hjälpa dem få en säng att sova i och ett mål mat på boendet. Gå in på facebooksidan Flyktingvolontärer Botkyrka, så ser du hur du kan anmäla dig som volontär eller på annat sätt stödja flyktingmottagandet.

Tillsammans gör vi skillnad.

Kopiera länk