artikel

Feministisk strategi i fokus på trevligt årsmöte

Årsmötesförhandlingar

Lördagen den 19 mars genomfördes Vänsterpartiet Botkyrkas årsmöte, där bland annat en strategi för feministisk kommunpolitik antogs. I den slogs det fast hur Vänsterpartiets ledamöter i nämnder och andra organ i kommunen ska arbeta för att påtagligt öka jämställdheten mellan kvinnor och män i Botkyrka. På årsmötet behandlades också en verksamhetsplan, där en kampanj för fler hyresrätter i Botkyrka angavs som den viktigaste politiska prioriteringen partiföreningen ska jobba med under det kommande året.

Årsmötet öppnades av den sedermera omvalde ordföranden Fredrik Andersson, som höll ett inledande anförande:

Kamrater,

Jag vill såklart börja med att hälsa er välkomna till 2016 års årsmöte i Vänsterpartiet Botkyrka. Vi lämnar vad vi väl får betrakta som ett oerhört dramatiskt politiskt år bakom oss. Inte lika mycket för oss personligen, eller för oss som organisation, som om man studerar läget runt omkring oss, i världen, i Europa och i Sverige.

De politiker som verkligen förmår att stå upp för den konkreta betydelsen av alla människors lika värde, börjar bli utrotningshotade.  Samtidigt imponeras vi av alla de människor som ställer upp när det verkligen behövs. I Botkyrka organiserades exempelvis, med ett mindre bidrag från kommunen, transitboenden av Botkyrkabor som snabbt förstod allvaret och inte tvekade att organisera den hjälp som behövdes.

Parallellt med de av krig skapade flyktingkatastroferna vill en växande främlingsfientlig rörelse få oss att tro att det finns en motsättning mellan oss, och de som tvingas fly för sina liv. Högern är, som alltid när man studerar mönstret genom åren, snabba att anpassa sig till den. De tar varje chans att slippa prata om samhällets verkliga motsättningar, den mellan oss – alla tillsammans – och den typen av personer som finns illustrerad på banderollen här intill. [På årsmötesbanderollen: En kapitialist som flyr med en pengasäck, samt texten ”Stoppa skatteflyktingarna”].

En framgångsrik vänster måste nu lyfta fram samhällets verkliga intressekonflikter. Detta gör vi givetvis samtidigt som vi står upp för asylrätten i alla lägen där detta krävs. Men antirasism kan vara många saker. Det är allt det där som svetsar ihop människor och som får gemenskapen oss emellan att kännas som den mest naturliga saken i världen. Om också du omfattas av kollektivavtal istället för att utnyttjas till sänkt lön, minskar risken för att jag drabbas när arbetsgivaren bestämmer sig för att vilja sänka lönerna för alla. För att ta ett exempel. Solidariteten mellan människor ligger där i allas egenintresse.

I förslaget till verksamhetsplan lyfts en annan viktig fråga fram, den som handlar om att särskilt satsa på att bygga fler billiga hyresrätter. Idag tvingas allt fler konkurrera med varandra om allt för få lägenheter. Tillsammans med ett ökande hot från högern om att införa marknadshyror riskerar bostadssituationen att i framtiden bli ett ännu större problem, för väldigt många människor. Frågan om hur bostadsbristen ska lösas kommer att bli mer och mer aktuell och det är min förhoppning att vi alla gemensamt i föreningen deltar i den kampanj som styrelsen föreslår i verksamhetsplanen.

Vårt utåtriktade arbete kommer att spela en större roll det kommande året. Även om vi har fördubblat vårt medlemsantal sedan 2010 så behöver vi fortfarande bli fler. Fler som deltar i kampanjarbetet. Fler som deltar på möten. Fler som kan ta olika uppdrag, i såväl kommunen som i föreningen. När vi är ute i kommande kampanjer så är det av största vikt att vi också lyckas värva nya medlemmar. Och när vi väl lyckats skapa en positiv spiral, så är jag övertygad om att den kommer att vara självförstärkande. När vi är många och framgångsrika, så kommer fler att vilja vara med. Så häng gärna med ut på gator och torg, med start nu efter årsmötet!

Och med denna lilla uppmaning förklarar jag årsmötet öppnat.

Årsmötet valde en styrelse bestående av Björn Pettersson (Storvreten), Monica Brundin (Slagsta), Anna Kristoffersson (Riksten), Marit Strand-Pettersen (Alby) och Fredrik Andersson (Tumba).

Styrelse 2016_2017

 

 

Kopiera länk