artikel

Aggressiv renoveringsstrategi höjer hyrorna

Nooshi Dadgostar (V), riksdagsledamot från Tumba, skriver i Svenska Dagbladet om att riskkapitalbolagens renoveringsstrategier hotar tillgången på billiga hyresrätter. Kraftigt höjda hyror, trots uteblivna stambyten och slarvigt genomförda renoveringar, blir resultatet när bolagen kringgår lagstiftningen om hyresgästinflytande.

Nooshi Dadgostar tar Albyberget i Botkyrka som exempel:

Nooshi Dadgostar (V), riksdagsledamot

”För några år sedan såldes över tusen kommunala hyresbostäder ut till det riskkapitalägda fastighetsbolaget Mitt Alby i min hemkommun Botkyrka. Politikerna som beslutade om utförsäljningen lovade hyresgästerna att det inte skulle påverka deras boende.

Men de utförsäljande politikernas löften har inte någon betydelse i längden. Ett riskkapitalbolag vill först som sist maximera sin vinst och tyvärr har dagens regelverk inte följt med för att stävja de värsta effekterna av detta – de riskkapitalägda fastighetsbolagens aggressiva renoveringsstrategi. I dag går Mitt Alby in i enskilda lägenheter när hyresgäster har flyttat, byter ut material i lägenheterna för att sedan höja hyrorna med 40 procent.

[—]

Successivt försvinner billiga hyresrätter från våra kommuner. Samtidigt finns det ingen som säkerställer att renoveringarna utförs på ett bra sätt eftersom dialog inte förs med hyresgästerna eller Hyresgästföreningen.”

Läs hela artikeln!

Läs också:

Mitt i Botkyrka: 40 procent höjd hyra på Albyberget

________________________________________________________________

Det går att förändra samhället om man vill, men knappast ensam. Ska det bli ordentligt gjort måste vi göra det tillsammans. Bli medlem i Vänsterpartiet.

Kopiera länk