artikel

”Vi har gråtit tillräckligt, lidit i tystnad tillräckligt, svalt vår stolthet för många gånger”

Amra Bajric, ordförande för Vänsterpartiet Botkyrka, var konferencier vid den stora demonstrationen mellan Norra Latin och Norrmalmstorg igår. Såhär löd hennes avslutande tal.

”Kära systrar och kamrater,

Amra Bajric talade vid Norra Latin.

Det finns en tid för tårar, och det finns en tid för styrka. Vi har gråtit tillräckligt, lidit i tystnad tillräckligt, svalt vår stolthet för många gånger. Nu är det dags att visa vår gemensamma styrka. För vi kvinnor är starka – utan oss så stannar världen.

Vad skulle välfärden vara utan kvinnors arbete? Hur skulle äldreomsorgen och skolorna se ut, hur skulle alla sociala nätverk fungera om inte vi kvinnor tog oss an detta arbete – ofta underbetalda eller helt utan lön. Vi måste inse vilken makt vi sitter på, och inte tveka att använda den. Vi måste vägra vara tysta när vi utnyttjas, när vi känner oss överkörda och slutkörda. Vi måste vägra vara duktiga, sluta slita ut våra döttrar och systrar för att vi inte ställer några krav på männen. Sluta lära våra döttrar att vara försiktiga och istället lära våra söner att ta det ansvar som de borde ta.

Det viktiga för den feministiska kampen nu är att realisera den potential som MeToo har synliggjort. En hashtag på sociala media må vara kraftig, men den gör ingenting av sig själv. Det är inte en förändring I grunden. Det är vi kvinnor som måste se till att ingen kvinna någonsin blir lämnad ensam med sin skam och rädsla igen. Hur gör vi det? Facklig och politisk organisering för att uppnå förändring. Ingen ska vara rädd att förlora sitt jobb om hon höjer sin röst i protest, och ingen ska känna att samhället lämnar en i sticket när man behöver stöd. De sänkta löner och nedskärningar i den allmänna välfärden som Alliansen har som vallöfte kommer slå hårt mot kvinnors styrka och organisering. Glöm inte det.

Men vi får inte heller glömma våra systrar utanför Sverige. Deras kamp är även vår kamp. Internationell solidaritet, gränslöst systerskap. Aldrig mera tysta. Ingen av oss är fri förrän vi alla är fria.

Kampen fortsätter systrar!”

Läs mer:

Stockholmdirekt: ”Stor 8 mars-demonstration i city”

Kopiera länk