artikel

Miljöpartiet bluffar om allmännyttan

Följande artikel är publicerad som replik till Ali Khalil (MP) i Svenska Dagbladet:

I sin debattartikel om införandet av så kallade andelsägarlägenheter bekymrar sig Ali Khalil, gruppledare för Miljöpartiet i Botkyrka, för risken för privatiseringar av allmännyttans bestånd. Det är en oro som vi delar. Därför är vi i Vänsterpartiet kraftiga motståndare till utförsäljningar av våra allmännyttiga hyresrätter.

Kerstin Amelin (V)

Detsamma kan dessvärre inte sägas om Miljöpartiet, som var ett av de partier som drev fram försäljningen av 1 300 allmännyttiga lägenheter på Albyberget 2013. Nyligen gjorde riskkapitalisten som köpte bostäderna ett klipp på nästan en miljard kronor när han sålde bostäderna vidare till det kontroversiella fastighetsbolaget D. Carnegie. Det är ett värde som idag skulle ha tillhört Botkyrkaborna, som ägare av Botkyrkabyggen. Utförsäljningen av Albyberget 2013 är kanske den största politiska skandalen i Botkyrka kommuns moderna historia.

Partier kan såklart ändra sig och ta intryck av sådana händelser. Men visar Ali Khalils artikel några sådana tendenser? Svaret är nej, med tanke på att hans förslag för att undvika fastighetsförsäljningar i framtiden är att genomföra en annan slags privatiseringar. Andelsägarlägenheter är ytterligare ett sätt att göra bostäder till spekulationsobjekt. Genomförandet av en sådan modell plockar bort lägenheter från hyresbeståndet och gör det svårare för personer utan ett stort eget kapital att få en bostad.

Amra Bajric, ordförande för Vänsterpartiet Botkyrka.

Det är sant att en stor del av allmännyttans bestånd i Botkyrka har ett omfattande upprustningsbehov. Men lösningen är inte att lämpa över kostnaden på enskilda. Botkyrkabyggens prisbelönta modell för renoveringar med hyresgästinflytande och minsta möjliga hyresökningar är en bättre väg.

Och vad sägs om en kraftfull regeringspolitik för upprustning av miljonprogrammen istället för ständiga ROT- och RUT-avdrag för välbeställda villaägare? Om Miljöpartiet menar allvar med sin oro för allmännyttan så har man haft chansen att agera i regeringsställning i fyra år. Partiet lär ju trots allt inneha bostadsministerposten.

Kerstin Amelin (V)
ledamot i Botkyrkabyggens styrelse

Amra Bajric
ordförande för Vänsterpartiet Botkyrka och Albybo

Kopiera länk