artikel

Per Norman: ”Vi behöver söka efter nya smarta lösningar”

Per Norman (V), ledamot i Teknik- och fastighetsnämnden och ersättare i kommunfullmäktige, höll följande anförande i samband med dagens budgetdebatt i kommunfullmäktige.

Tack ordförande, ledamöter, åhörare,

Teknik- och fastighetsnämnden tar lite utrymme i budgetdebatten eftersom den i stort sett är självfinansierad. Men ansvaret för kommunens fastigheter, VA och service som lokalstädning, transporter och logistik är viktigt och förtjänar ett större intresse. 

Medan ”effektivisering” hos andra nämnder har kommit att bli synonymt med nedskärningar som drabbar både anställda och medborgare så kan effektivisering hos teknik- och fastighetsnämnden innebära nytänkande och smarta lösningar som gör stor skillnad både på kort och lång sikt. 

När Vänsterpartiet ingick i majoritetsstyret satsade vi till exempel på att ställa om kommunens fordonsflotta till fossilfri drift. Det var ett stort steg i rätt riktning. Sedan kom den S-ledda styrande mittenminoriteten med sin privatisering av hemtjänstverksamheten, och därmed togs flera steg bakåt då den nya modellen öppnade för fler transporter, fler fordon och att vi frångick kravet på fossilfri drift. 

Vi behöver söka efter nya smarta lösningar. I Vänsterpartiets budgetförslag finns till exempel ett uppdrag att ta fram ett styrdokument som reglerar hur lokaler ska byggas med avseende på klimatpåverkan, tillgänglighet, verksamhetsanpassning, samtidigt som det byggs så kostnadseffektivt som möjligt. 

Vänsterpartiet föreslår inte ändringar i nämndens driftram, men i vårt förslag till investeringsplan tillförs 5 miljoner kronor. För energisparåtgärder 2024 och ytterligare 5 miljarder kronor för 2025 och 2026 samt 17 miljoner kronor 2025 för inledande investeringar i energiproduktion och energilagring. Vi vill också tidigarelägga klimatanpassningsprogrammet och investeringen blir då 5 miljoner kronor 2024 och lika mycket 2025 istället för 2025 och 2026. 

Jag yrkar bifall till Vänsterpartiets budget.

Kopiera länk