artikel

Årets rikstäckande första maj-insamling går till återuppbyggnaden av Kobanê

kobane 1 maj

Varje år ordnar Vänsterpartiet en insamling i anslutning till vårt firande av arbetarrörelsens högtidsdag första maj. I år kommer insamlingen gå till Kurdiska Röda Halvmånens arbete för att återuppbygga Kobanê.

Kobanê är namnet på en stad och en kanton i norra Syrien, alldeles vid gränsen till Turkiet, som Islamiska staten (IS)/Daesh har attackerat under hela hösten. Sedan slutet av januari i år har kurdiska styrkor med tillfälligt stöd från USA tvingat IS/Daesh att retirera, först från staden Kobanê och sedan från stora delar av de omgivande områdena. I Kobanê bor huvudsakligen kurder, men också människor från de övriga religiösa och etniska grupper som finns i Syrien. Kantonen hade omkring 400 000 invånare innan IS/Daesh attack.  De allra flesta av dem har flytt området. Många bor nu i flyktingläger i Turkiet, som inte bara har en lång historia av förtryck av kurderna utan också anklagas för att ha släppt igenom vapen över sina gränser till IS/Daesh. Arbetet med att bygga upp Kobanê handlar om att göra det möjligt för dem att komma tillbaka och bygga upp sina liv och hem igen.

Insamlingen kommer göras under Vänsterpartiets första maj-firanden över hela landet. I Stockholm går demonstrationen från Medborgarplatsen till Kungsträdgården. Kom gärna och gå med oss i demonstrationen eller kom och lyssna på musik och tal i Kungsträdgården! Här kan du läsa mer om demonstrationen och arrangemanget.

Tidigare under vintern i år, samlade vi i Vänsterpartiet Botkyrka in drygt 4 000 kronor till Kurdiska Röda Halvmånens arbete för Kobanê. Vi är därför extra glada att partiet väljer att rikta sin 1 maj-insamling dit.

Kopiera länk