EU-valet 2014
Ett val mellan höger och vänster
Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. EU-valet handlar om höger och vänster, om vi ska ha ökad ojämlikhet eller mer jämställdhet och rättvisa.
Varken Sverige eller Europa ska styras av girighet och jakt på pengar. EU-valet handlar om vinster i välfärden, jämställdhet och trygga jobb. Vänsterpartiet arbetar för ett samhälle där vi bryr oss om varandra. Ett sådant samhälle är bättre för alla.
Välfärden är inte till salu
Just nu håller EU på att förhandla fram ett avtal med USA, som kan ge företag rätt att stämma Sverige om våra demokratiska beslut gör deras vinst mindre. Det skulle kunna ge det amerikanska riskkapitalbolaget som äger Carema en möjlighet att stämma Sverige om riksdagen förbjuder vinster i välfärden.
Eftersom EU-parlamentet ska besluta om avtalet är det avgörande hur väljarna röstar i EU-valet.
För Vänsterpartiet är det självklart att Sverige själva ska få avgöra frågan om vinster i välfärden. Varken EU eller riskkapitalbolagen ska kunna bestämma över det.
Välfärden är inte till salu!
Gå och rösta den 25 maj
Den 25 maj avgör vi medborgare åt vilken riktning EU ska utvecklas. Din röst är viktig. Använd den.
Här kan du läsa om hur EU-valet går till.
Under rubrikerna nedan kan du läsa om vad vi i Vänsterpartiet tycker om olika EU-frågor och vad vi gör i EU-parlamentet. Hör gärna av dig om du vill veta mer.
Skicka inte fler ja-sägare till Bryssel
I Vänsterpartiets plattform till Europaparlamentsvalet ligger fokus på arbetsrätt, EU-kritik och att motverka den ekonomiska politik som förvärrat krisen i Europa.
– EU:s politik har räddat banker men skickat ut miljoner människor i fattigdom. Hundratusentals människor runt om i Europa har tvingats att lämna sina hem för att hitta ett jobb i ett annat land. Tiotusentals barn får växa upp hos mor- eller farföräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill stärka alla löntagares rättigheter och lägga om EU:s politik. Bankerna ska få betala sina egna förluster. Länder måste kunna lämna den misslyckade valutaunionen, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.
Vänsterpartiets EU-lista toppas av Malin Björk, som har lång erfarenhet av arbete med jämställdhetsfrågor. Hon arbetar för närvarande som politisk rådgivare i EU-parlamentet.
– Vi är ett EU-kritiskt parti. EU behöver fler parlamentariker som kritiserar centralstyret och föreslår en annan politik. Det behövs mer vänsterpolitik i Europa. Arbetsrätten är ett sådant område. Den som jobbar i Sverige ska ha svenska kollektivavtal. Vi vill riva upp Lavallagen och kräver att EU:s fördrag ändras så att löntagarnas rättigheter blir viktigare än företagens vinster, säger Malin Björk.
Här kan du läsa en artikel där Malin Björk berättar om varför det behövs mer feminism i EU.
Här kan du läsa Vänsterpartiets EU-valplattform.
Fredrik från Storvreten på Vänsterpartiets EU-lista
På Vänsterpartiets valsedel finns Fredrik Andersson, som bor i Storvreten, Tumba.
Till vardags jobbar Fredrik på tidningen Flamman. Här kan du läsa en artikel han har skrivit, som handlar om att vänstern står starka inför EU-valet i många europeiska länder.
Demokrati är inte till salu
Vi är motståndare till EU. Det finns flera skäl till det. Dels tycker vi att EU begränsar demokratin. Dels är vi kritiska mot att EU sätter marknadens intressen före arbetsrätt, miljö och välfärd. Här kan du läsa mer om vår syn på EU.
Vår valuta är inte till salu. Vi var drivande i folkomröstningskampanjen mot ett svenskt medlemskap i EMU för tio år sedan och vi är fortfarande emot att Sverige ska byta valuta till Euron. Euron är i dag i kris och Sverige står starkare än vi hade gjort om vi hade ingått i EMU. Här kan du läsa mer om hur vi ser på eurokrisen.
I vårt partiprogram kan du läsa mer om hur vi ser på EU och hur vi vill utveckla samarbeten mellan länder som syftar att utveckla demokratin, värna de mänskliga rättigheterna, skydda fackliga rättigheter och stärka kvinnors ställning.
Jonas Sjöstedt om EU
Vår partiledare Jonas Sjöstedt satt i Europaparlamentet mellan 1995-2006. På hans blogg hittar du många inlägg om hans, och Vänsterpartiets, syn på vad som händer i EU och vilken påverkan EU har på Sveriges och övriga länders politik. Här skriver Jonas t.ex. om att vänstern kan bli EU-valets vinnare, här om en EU-kritisk vänster och här om tioårsfirandet efter segern i folkomröstningen om EMU.
(V) i Europaparlamentet idag
Vänsterpartiet har idag en ledamot i Europaparlamentet. Han heter Mikael Gustavsson och är ordförande för parlamentets jämställdhetsutskott.
Vänsterpartiet ingår i en grupp i parlamentet som heter GUE/NGL (Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster). Här finns GUE/NGL:s hemsida, där du kan se vilka frågor vi arbetar med, tillsammans med de övriga vänsterpartierna i gruppen.
Ung och EU-kritisk?
Du som är ung och vill engagera dig i EU-valrörelsen borde gå med i vårt ungdomsförbund Ung Vänster. Här kan du läsa om deras EU-politik.
Välkommen till Vänsterpartiet
Vill du vara med och kämpa för ökad jämställdhet, stärkt arbetsrätt, EU-kritik och att motverka den ekonomiska politik som förvärrat krisen i Europa? Välkommen till Vänsterpartiet. Här finns frågor och svar om medlemskap. Här anmäler du att du vill gå med.