En arbetsseger utan firande

DSC_0121r

FREDRIK ANDERSSON. I dag, med några dagars distans till valnatten, upplever nog många partimedlemmar fortfarande att det är svårt att glädjas åt den valframgång Vänsterpartiet redovisade i söndags. Dels var framgången mycket liten på riksnivå, och dels har SD:s höga siffror lagt sig som en våt filt över eftervalsstämningen. Alla som kämpat för en ny regering med möjlighet att driva igenom efterlängtade förändringar, ser hur Vänsterpartiet nu endast med stor svårighet kommer att kunna få genomslag för sin politik utifrån en oppositionsroll. Det var knappast vad vi drömde om.

Men det finns några ljuspunkter som inte bör underskattas. Alla som har varit aktiva under några års tid märker hur vi är påtagligt fler som organiserar oss nu än vad vi varit tidigare. Vänsterpartiet som organisation har inte varit såhär stark på mycket mycket länge. Och det finns ingenting som tyder på att den utvecklingen kommer att avstanna. Bara på de tre första dagarna efter valet fick partiet 1 300 nya medlemmar och vi närmar oss nu 20 000. Det är häpnadsväckande bra. Det är en tillväxt som kommer att märkas framöver, ingen tvekan om saken. 

Vänsterpartiet gör dessutom ett betydligt bättre kommunalval jämfört med riksdagsvalet. Vi ökar på många håll i landet och i Storstockholm så går vi fram i 25 av 26 kommuner. Totalt tar partiet 13 nya kommunala mandat runt om i länet (från 54 till 67), plus två nya mandat i landstinget.

I Botkyrka gör vi också ett bra val och kniper ytterligare ett mandat, efter en valrörelse där många medlemmar har engagerat sig på ett eller annat sätt. Och att vi ökar mest på Albyberget får vi nog betrakta som en arbetsseger. Det lönar sig att vara närvarande i ett område under lång tid. Det är också en kontinuitet som vi tänker fortsätta att hålla fast vid. Vänsterpartiet är inte ett parti som försvinner när valrörelsen är över.

Parallellt med kommunvalet i Botkyrka genomfördes även en folkomröstning om kommundelning, där frågan ställdes om Tullinge skulle ”bilda eget”. Det blev ett rungande nej till detta förslag – 69,8 procent röstade emot en delning. Samtidigt röstade en majoritet i Tullinge för en delning. Vänsterpartiet avvisar dock bestämt 1800-talsuppfattningen som har fått viss spridning om att Tullingebornas röster skulle väga tyngre än andras. En delning påverkar hela kommunen, därför är allas röster lika mycket värda. En person – en röst. Nu är det regeringen som äger frågan, ifall man mot förmodan skulle vilja gå vidare med en delning.

Partiföreningens styrelse har redan haft en inledande diskussion kring hur vi nu ska gå vidare med vårt arbete. Att inleda en lokal antirasistisk kampanj upplever vi närmast som en nödvändighet. Många upplever en rädsla för de stämningar som växer fram. Vi ska vara det självklara valet för alla dom som vill organisera sig mot Sverigedemokraternas framväxt. Och vi kommer att organisera med vetskapen om att många av SD:s väljare – rent objektivt – också har ett intresse av vänsterpolitik. Inte heller dom tjänar egentligen på den politik som dom själva röstat fram – när SD sänker skatten för storbolagen och urholkar arbetsrätten försämras i förlängningen välfärden och alla människors livsvillkor.

Fredrik Andersson
Ordförande,
Vänsterpartiet Botkyrka

Kopiera länk