artikel

Marit Normasdotter: ”Samhället ska inte försvåra för människor att lämna kriminalitet”

Marit Normasdotter (V) lyfte en interpellation om fördjupade bakgrundskontroller under förra veckans kommunfullmäktige.

”Nu föreslår den styrande mittenminoriteten i budgeten för 2023, såvitt framgår utan någon beredning eller utredning, att ”som ett led i att förstärka Botkyrka kommuns rekryteringsprocess och att kvalitetssäkra utförandet av
organisationen” (…) ”ett pilotprojekt för att systematiskt inhämta bakgrundskontroller” genomförs. Bakgrunden är givetvis den granskning av ABF:s fritidsverksamhet som visade att några av de anställda hade någon punkt i belastningsregistret som inte upptäckts via det obligatoriska registerutdraget och att motsvarande siffra för dem av kommunen anställda vid den övertagna fritidsverksamheten var nästan dubbelt så hög.

Det finns ett skäl till att lagstiftningen begränsar vilka yrken som omfattas av kravet på registerutdrag och vilka brott som ska tas med. Den som avtjänat sitt straff för ett brott ska inte utan goda skäl missgynnas på arbetsmarknaden och samhället ska inte försvåra för människor att lämna kriminalitet. Kommuner och andra arbetsgivare riskerar att missa kompetenta människor som inte vill bli dömda på grund av misstag i det förflutna.”

Läs hela interpellationen här.

Marit Normasdotter (V). Foto: Leo Ahmed.
Kopiera länk