sida

Hediye Güzel till riksdagen!

Vem är Hediye Güzel?
– Jag är 33 år, född och uppvuxen i Fittja med kurdiska föräldrar som ursprungligen är från staden Konya i Turkiet. Jag bodde i Fittja tills jag var 20 år och flyttade i samband med universitetsstudierna.

Vem är Hediye Güzel?
– Jag är 33 år, född och uppvuxen i Fittja med kurdiska föräldrar som ursprungligen är från staden Konya i Turkiet. Jag bodde i Fittja tills jag var 20 år och flyttade i samband med universitetsstudierna.

Varför ställer du upp i riksdagsvalet?
– Därför att jag tycker att vi som har en annan etnisk bakgrund än svensk kan bidra med otroligt mycket till politiken i Sverige. Det behövs flera som vet hur verkligheten ser ut i förorter och fler människor med invandrarbakgrund i Sveriges riksdag!

Valdeltagandet i Botkyrka är lågt, men har ökat mer än genomsnittet det senaste valet; hur tror du det blir i årets val?
– Jag tror och hoppas att det ska öka mer. Botkyrkabor vill känna verklig inflytande och att man blir lyssnad på. När jag gick på St Botvidsgymnasiet var vi många som tyckte att det var jobbigt och fel när medier skrev om oss, därför har jag valt att engagera mig för att det är vi som har bott och bor i förorten som vet bäst om vår verklighet.

Vad svarar du dem som säger att det inte är någon idé att rösta eller engagera sig?
– Jag kan förstå att man känner att det kanske inte spelar någon roll men det är viktigt att vi engagerar oss, det är bara du och jag som kan påverka hur många fritidsgårdar som ska finnas i tex Fittja, om man ska bygga ut centrum i Alby eller om skolmaten på Kärsbyskolan ska lagas i skolan eller hämtas utifrån. Det är bara Botkyrkaborna som vet vad som är bra för dem och deras kommun. Gör din röst hörd!

Varför ska Botkyrkaborna rösta på Vänsterpartiet?
– Därför att Vänsterpartiet är ett internationellt parti och har flest politiker med utländsk bakgrund på sina vallistor. Studenten Filiz, frisören Gabriel, pensionären Inger, pizzabagaren Erdal, läraren Yasmine – och många många fler kan identifiera sig med vår politik som står för rättvisa och solidaritet.

Moderaterna har angripit Ungdomens Hus i Fittja och säger att det bara är en rekryteringsplats för kriminella. Din kommentar?
– Moderaterna har den hemska synen på oss som växer upp i förorten, de tror att vi inte duger till något annat än kriminalitet. Det är därför vi som växer upp i förorten ska engagera oss politisk och visa moderaterna och andra att vi är starka och att vi bryr oss om varandra och om vårt bostadsområde.

Vad tänker du göra i riksdagen om du blir vald?
– Jag ska fortsätta arbeta med ungdomsfrågor och feministiska frågor. Jag tänker inte sitta tyst utan kom- mer att försvara våra förorter och kämpa för att de ska få mer och bättre resurser. Jag tänker också vara en röst för alla unga tjejer och kvinnor och arbeta för att de ska lyftas fram.

Skulle du kunna tänka dig att blir minister i en rödgrön regering?
– Ja! Vi hoppas att många röstar på Vänsterpartiet så att vi får flera ministerposter.

Berätta om ett minne från din uppväxt i Botkyrka!
– Det var när vi hade fotbollsturneringar på skolan, föräldrar, lärare, barn alla samlades och peppade varandra. Idrotten förenade oss alla. Därför borde man satsa mer på barn och ungdomsidrotten!

Du är uppvuxen i rödgröna Botkyrka, men bor nu i blåa Nacka, vad är skillnaden?
– Den största skillnaden är ju att det är moderater som styr och säljer ut skolor, äldreboenden, hemtjänsten i Nacka, det byggs så få hyresrätter så man blir tvungen att köpa sin bostad. I Botkyrka värdesätter man människors engagemang, man inkluderar många i arbetet för en bättre kommun. I Botkyrka är bostad en rättighet för alla och inte en vara på marknaden.

Kopiera länk