sida

Kommentar till valresultatet

Kampen fortsätter idag!

En av partiets bästa valrörelser i modern tid är över. Här i Botkyrka har vi har delat ut tiotu- sentals flygblad, masstidningar och knappar. Vi har delat material i nästan vartenda trapphus vi kommit in i. Vi har bemannat valstuga, debatter, bokbord och föreningsmöten nästintill varje dag under de tre sista veckorna i valrörelsen. Vi har pratat med väljare, svarat på frågor. En del av oss har fört debatten vid fikabordet på jobbet och andra har försökt övertyga vår närmsta bekantskapskrets om att det är en rödgrön regering som kan fixa jobben, klimatet och välfärden. Vi har varit en bidragande orsak till att valdeltagandet ökar i kommunen och vi håller i vissa delar av kommunen fanan väldigt högt. I Fittja finns det valdistrikt där vi har över 20% av rösterna. Hög närvaro lönar sig! Kamrater, vi har gjort en fantastisk valrörelse. Stoltheten över det kan ingen ta ifrån oss.

När man gör en fantastisk valrörelse så räknar man också med att det ska generera fler mandat i kommunfullmäktige, landstinget eller i riksdagen. Tyvärr så kan vi konstatera att så inte är fallet. Trots att vi behåller den rödgröna majoritet som vi har i kommunen så tappar vi ett mandat i kommunfullmäktige och har nu 4 istället för 5. I landstinget hål- ler vi ställningarna och står kvar på 10 mandat, men det blir en borgerlig majoritet. I riksdagen tappar vi från 22 mandat till 19. Det blir en borgerlig minoritets- regering, dock är det inte klart av vem man ska få stöd för att kunna regera. De främlingsfientliga Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och är till råga på allt större än Vänsterpartiet. I Botkyrka är vi inte heller befriade; tre mandat har Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige efter valnatten. Och Tullingepartiet, partiet utan politik (förutom att man vill splittra kommunen) fick hela sex mandat.

Det Sverige som många av oss kommit till och som en del av oss vuxit upp i är förändrat. Så är det. Moderaternas valresultat är det högsta sedan införandet av allmän och lika rösträtt och Socialdemokraterna noterar sitt sämsta valresultat i modern tid. Det finns mycket att vara bekymrad över, mycket att rent ut sagt gråta över. Inte minst för dem som varit arbetslösa eller sjuka i Moderaternas Sverige. Men det går att förändra åt en annan riktning, så länge vi håller ihop.

Under valrörelsen och nu under dagarna efter valet har Vänsterpartiet i hela landet fått omkring 2000 nya medlemmar! Ilskan, frustrationen och viljan att göra något åt situationen måste vi ta vara på. Att vara politiskt aktiv är något som förpliktigar. Vi kommer inte vara tysta när Sverigedemokraterna härjar, vart de än gör det. Vi kommer inte att sitta stilla när Moderaterna och deras kompisar gör ytterligare försämringar i välfärden och i sjukförsäkringen. Var än rasismens fula tryne visar upp sig, var än moderaternas inhumana politik visar sig ska vi vara där för att bekämpa och visa att vi inte ställer upp på vad som helst, inte utan motstånd!

Kampen för rättvisa och människovärde fortsätter idag!

/Anna Herdy
ordförande Vänsterpartiet Botkyrka

Kopiera länk